Hamilelik sonrası doğum kilosu birçok anne için bir sorundur. Bu süreçte ne yaparsanız yapın kilolarınızdan bir türlü kurtulamayabilirsiniz. Peki bunun arkasındaki sebepler neler? Kilo vermenizi engelleyen durumlar ve neler yapabileceğinizi öğrenmek için içeriğimize gelin. ?
Kaynak: https://aaptiv.com/magazine/losing-ba…
Her şeyden önce, vücudunuzun hala düzeltme sürecinde olduğunu unutmayın.
Birçok kadın hamilelik sırasında çok kilo alır ve bebek doğduktan sonra egzersiz yapmak için çok az zamanı olur, daha az uyur ve vücutları hala iyileşmeye çalışır. Aynı zamanda anneler kendilerine odaklanacak destek ve zamanları olmadığına inanırlar ve bakmaları gereken bir bebekleri olduğu için sağlıklarını ikinci plana atarlar. Bütün bunlar sağlıklı bir rutine girmeyi ve doğum kilosunu vermeyi zorlaştırıyor.
Ayrıca hormonların dalgalanması nedeniyle vücudunuzun tamamen iyileşmesi zaman alır.
Vücudunuz hamilelik döneminde bebeğinizin gelişimi için zor zamanlar geçirecektir ve bu nedenle toparlanması kolay olmayacaktır. Emziriyorsanız bu süreç daha uzun sürebilir. İşin püf noktası sabırlı olmak ve ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız profesyonel yardım almaktır. Kendinizi kimseyle kıyaslamamalı ve küçük adımlar atmamalısınız. Ne de olsa bu bir yarış değil ve az önce bir bebek doğurdunuz. Bu yüzden istediğiniz kiloya geri dönmek için kendinize zaman tanıyın. Sağlıklı besleniyorsanız ve kilonuz henüz değişmediyse, hormonlarınızı kontrol ettirmek için bir doktora görünün.
Yeterince yemiyor veya yanlış yiyecekleri seçiyor olabilirsiniz.
Doğum kilosunu kaybetmek için kalori alımını azaltmak mantıklı olsa da ideal bir yaklaşım değildir. Metabolizmanız siz bebek olmadan öncekiyle aynı değildir ve yemek yememek metabolizmanızı yavaşlatır. Bu, kilo vermemeye ve hatta fazla kilo almaya neden olabilir çünkü düzgün beslenmezseniz vücudunuz yağ depolar. Bu nedenle öğünlerinizde ne yiyeceğinizi önceden planlayın ve sağlıksız, paketli gıdalar yerine sabit besin içeren gıdalar tüketmeye özen gösterin. Emziriyorsanız hem sizin hem de bebeğinizin alması gereken besinler etkileneceğinden bu süreçte bir diyetisyenden yardım almanız daha doğru olacaktır.
Uzmanlar, emziren kadınların doğal olarak daha yüksek kalori alımı gerektiren metabolizmalarında bir hızlanma yaşadıklarını söylüyor.
Bununla birlikte, emzirirken çok fazla kilo almaktan endişe duyan anneler için, mama boyutunda ve kalitesinde değişiklik yapmanın, bebek sağlığından ödün vermeden kalori alımını yönetmeye yardımcı olabileceği önerilmektedir. Yeni annelere ayrıca bire bir günde yaklaşık 2.500 kalori tüketmeyi hedeflemeleri önerilir.
Vücudunuz susuz kalmış olabilir.
Susuzluk kilo vermede büyük bir problem ve ne yazık ki birden fazla kadın yeterince su tüketmiyor. Hidratlı kalmak, aşırı yeme olasılığınızı azaltır. Ek olarak, vücudunuzun bağırsak sağlığı, metabolizma, güç seviyeleri ve hatta ruh hali düzenlemesi açısından düzgün çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca bol su içmek, vücudunuzda yağ depolamak yerine yağ yakmanıza yardımcı olur.
Yorgun ve stresli olabilirsiniz.
Doğumdan sonra, bebeğin ebeveynlere yüklediği ekstra sorumluluk nedeniyle aile dinamiği değişir. Ekstra görevler, fiziksel ve duygusal gerilim yaratarak, sağlıklı öğünler seçmek yerine rahatlatıcı yiyecekler aramayı daha cazip hale getirebilir. Stresliyseniz ve uyuyamıyorsanız, kilonuzu korumak için çaba sarf etmeniz oldukça normaldir.
Araştırmalar, uyku eksikliğinin metabolizmayı olumsuz yönde etkileyen kortizol artışına yol açtığını gösteriyor.
Başka bir çalışma, gece beş saat veya daha az uyuyan kadınların kilo alma olasılığının yüzde 32 daha fazla olduğunu buldu. Uykusuzluk aslında gücünüzü düşürmenize neden olur. Hayatınızdaki yeni olan her şeye olumlu bir bakış açısı getirmeye çalışın. Gergin olsalar bile bu anların tadını çıkarın. Molalar verin ve kendinize zaman ayırın. Anneliğin yorgunluğuyla kilo veremiyorsunuz diye kızabilirsiniz ama yavaş yavaş başlayıp plan yaparsanız zamanla kesinlikle kilo verebilirsiniz.
Spora biraz erken başlamış olabilirsiniz.
Birçok kadın bebek sahibi olduktan sonraki ilk birkaç ayda düşük tempolu egzersizler yerine ağır antrenmanlarla spora döner ancak bu kadar erken ağır sporlar yapmak birçok sağlık sorununa neden olabilir. Doğum sonrası bir egzersiz rutinine başlamadan önce doktorunuz tarafından onaylandığından emin olun, ancak doğumdan sonra kendinize en az altı ila sekiz hafta dinlenin.
Vücudunuzdaki değişimi kabul edin ve acele etmeyin. Ağırlık sonunda gidecek.
Annelere doğum kilosu vermek imkansız gibi görünebilir ama verilebileceğini düşünerek hareket edin. Düşük etkili kardiyovasküler egzersizler, pelvik taban egzersizleri ve karın egzersizleri, hamilelik sırasında ve doğumdan sonra vücudunuzu güzelleştirmeye yardımcı olabilir. Mümkün olduğu kadar çok uyuduğunuzdan, gerçek egzersizlere odaklandığınızdan ve sistematik olarak besleyici yiyecekler yediğinizden emin olun. Doğum yaptıktan sonra kilo aldığınızı veya gücünüzün ve iştahınızın azaldığını fark ederseniz, mutlaka doktorunuzla konuşun.